Landets nolltoleranspolitik under pandemin har orsakat stora logistik- och produktionsutmaningar för företag verksamma i Kina. Det har lett till att många européer verksamma i Kina valt att lämna landet men även att företag överväger att lämna Kina för tillverkning i andra länder. Även, på senare år, ökade regleringar av det privata näringslivet i Kina, har skapat en osäkerhet på marknaden.
Rent ekonomiskt bedöms landets tillväxt sakta ner och vissa sektorer bedöms som större oroshärdar, t.ex. den kinesiska fastighetsmarknaden. Detta gör att Kinas bidrag till tillväxt i världsekonomin kan minska.
Samtidigt ställer sig många frågan kring vilken roll Kina kommer att välja i det nya geopolitiska landskapet. Hur kommer relationen till Ryssland utvecklas? Har risken för en väpnad konflikt med Taiwan ökat? Vilken påverkan får den teknologiska kapprustningen med USA – kan europeiska teknikföretag tvingas välja?
Är Kina en pålitlig plats för västerländska företag framöver?
Frågorna är många och vi har bjudit in Peter Ling Vannerus, chef för SEB i Beijing, för att ge en makroekonomisk genomgång kring den kinesiska ekonomin, men även för att dela med sig av sina observationer kring hur utländska företag i Kina agerar på förändringarna i marknaden. Avslutningsvis ger han en geopolitisk spaning kring Kinas roll i det nya geopolitiska landskapet och hur svenska företag ska tänka framöver.