Det är allvar nu! Effekterna av coronaviruset slår hårt mot företagen. Regeringen och myndigheter har varit snabba att agera, men upplevelsen bland företagen är att det inte räcker.
I våra enkäter och nära samtal med företagen i regionen framkommer det att det behövs mer och nytt. Mer måste göras för att minimera den skada som nu uppstår för näringslivet och nya åtgärder måste sättas in för att få hjulen att rulla igen, och det fort!
Här är en sammanfattning av det vi i dagsläget ser som viktigast, som skulle göra mest nytta och som vi kontinuerligt förmedlar till regeringen, myndigheter och media. Flera av åtgärderna är bra som inriktning, men de behöver bli kraftfullare och det måste vara enkelt att ansöka eller genomföra, och besked samt utbetalningar måste gå snabbt.
Vi föreslår följande kompletterande eller utveckling av befintliga åtgärder för att vi inte ska hamna i en djupare svacka än nödvändigt:
Till regeringen:
- Ersätt kostnaden för korttidsarbete upp till 90% för särskilt utsatta företag. Tillåt heltidspermitteringar.
- Helt slopad arbetsgivaravgift under viss tid, exempelvis 2-3 månader för särskilt utsatta företag.
- Ge riktade och mer direkta stöd i form av kostnadssänkningar för särskilt utsatta branscher och företag inom handel, restaurang, konferensverksamhet samt hotell.
- Ta helt bort både avgift och ränta för anstånd av skatter.
- Förtydliga vad det personliga ansvaret för styrelse och ägare innebär om man inte kan betala anståndet av skatter i tid. Detta hindrar många företag till att våga genomföra denna åtgärd.
- För att få igång konsumtion, minska arbetslösheten och få till en snabb återgång:
- Stimulera konsumtionen genom Helikopterpengar eller sänkt moms.
- Besluta om infrastrukturella satsningar:
- Upprusta järnvägar och bygg nya stambanor, tidigarelägga nya stambanan Göteborg/Borås till Jönköping och Jönköping-Linköping och Jönköping-Hässleholm.
- Laddinfrastruktur för elfordon.
- Satsa på kompetensutveckling under permitteringstiden.
Det stora behovet av omskolning på arbetsmarknaden fanns redan innan Coronakrisen, vilket gör att satsningar på utbildning nu blir än mer angelägna. Inte bara för att stärka näringslivets konkurrenskraft och produktivitet när ekonomin återhämtar sig utan också för att fler ska ha ett jobb att gå till. Nu är det dags för nästa steg, att möjliggöra för företagen att satsa på kompetensutveckling under permitteringstiden så att företagens och Sveriges långsiktiga konkurrenskraft stärks.
Regeringen presenterade nyligen flera nödvändiga satsningar inom utbildningsområdet, där Komvux, Yrkeshögskolan, folkhögskolor och högskolor nu får ytterligare medel. Antalet utbildningsplatser som arbetsmarknaden efterfrågar kan därmed öka och kortare kurser starta upp. Dessa initiativ är goda, men de syftar främst till omställning och yrkesväxling för varslade. Vi ser en outnyttjad potential i att skapa värde inom arbetskraften som står i viloläge under krisen.
För att möjliggöra kompetensutveckling för permitterade medarbetare föreslår vi följande:
- Se över lagstiftningen för permittering för arbetsgivare och individer att satsa på vidareutbildning och omskolning under den permitterade tiden.
- Skapa en utbildningspeng som företag kan ansöka om i samband med permittering. Näringslivets möjligheter att finansiera utbildningsinsatser för personalen är i dagsläget begränsad, givet den ekonomiska åtstramningen. Därför bör företagen ges möjlighet att ansöka om pengar för kompetenshöjande insatser under permitteringstiden. Utbildningarna kan exempelvis organiseras i form av uppdragsutbildningar. En utbildningspeng för permitterade skulle ge företagen möjlighet att sätta in resurserna där det ger mest effekt.
Till regionen och kommunerna i länet:
- Sätt igång planerade investeringar tidigare, exempelvis ombyggnationer av skolor, infrastruktursatsningar med mera.
- Uppmuntra till att göra mer lokala inköp, tidsbegränsat tillfälliga avsteg från LOU.
Har du som företagsrepresentant synpunkter eller inspel angående förslagen, hör av dig!