Förra veckan deltog vi på Elmia Produktionsmässor, och vilken vecka det blev! Vi mötte otroligt många trevliga, driftiga och inspirerande personer och insåg att det finns ett starkt engagemang inom industrin i Sverige och i vårt län.
Under fyra dagar var vi på plats i vår monter i Kompetens Arena. Många besökare visade intresse för vårt arbete med kompetensförsörjning, en hjärtefråga för oss på Handelskammaren. Vi diskuterade hur vi kan säkra industrins framtida kompetens i både Speakers Corner och på Stora Scenen.
Dag 1: Skola och Näringsliv i Samverkan
Henrik Dahlström, VD på Handelskammaren Jönköpings län, och Johan Larsson från JIBS pratade om hur samarbetet mellan skola och näringsliv kan stärkas för att säkra kompetensförsörjningen. Johan delade insikter om JIBS olika samarbeten med företag i Jönköpings län, för att få fler studenter att hitta till näringslivet i regionen och få chansen att skapa sin karriär i Jönköpings län.
Dag 2: Yrkesutbildning
Under onsdagen låg fokus på yrkesutbildningar och hur de kan vara en av lösningarna på kompetensbehovet. Vi gästades av Charlotta Larsson, utbildningsledare på TUC och Anna Ringborg, affärsutvecklare på TUC. I vår monter diskuterade vi vikten av yrkesutbildningarna och vilka utmaningar som finns med att locka ungdomar till att söka just yrkesutbildningar.
Dag 3: Kvinnor i Industrin
Torsdagen fokuserade vi på hur vi kan rekrytera fler kvinnor till industrin och göra den mer attraktiv för ungdomar. Anna Zedig, projektledare på Handelskammaren, Clara Ericsson, kommunikatör på Handelskammaren och projektledare för Årets Unga Ledande Kvinna, och Sanna Johansson, laboratory manager på Fagerhults Belysning, diskuterade vikten av kvinnliga förebilder. Årets Unga Ledande Kvinna, ett projekt av Handelskammaren Jönköpings län, Science Park och Region Jönköpings Län, som finns till för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare.
Vid lunchtid pratade Henrik Dahlström och Anna Zedig tillsammans med Anna Sandström, rektor på Bäckadalsgymnasiet, om lärlingsutbildningar och -anställningar. De betonade vikten av att kombinera skola och praktisk erfarenhet för att säkra framtidens kompetens. Lärlingsanställning är ett exempel på det, där eleverna får spendera mer än hälften av sin gymnasietid ute på arbetsplatser.
På eftermiddagen fortsatte temat ”Kvinnor i industrin” med ett samtal mellan Anna Zedig, Anne-Lie Almqvist, VD för Andpople, Emma Johannesen, produktspecialist på Stenbergs och Maja Wixe, engineering manager på Husqvarna Group. De diskuterade hur vi kan attrahera fler kvinnor till industrin genom att förändra hur vi kommunicerar karriärmöjligheter.
Dagen avslutades med Vilma Hugosson och Sara Malmer från JUNI (Jönköpings Unga Nätverk för kvinnliga Ingenjörer) som omvandlade Speakers Corner till Girls Corner. Det blev ett öppet samtal om utmaningar och trivsel på jobbet, men även hur kvinnor ibland behöver tro mer på sig själva och våga misslyckas.
Dag 4: Lärlingsprogram
Fredagen bjöd på besök av Susanna Söderholm från Lärlingsakademien Bäckadalsgymnasiet, tillsammans med en elev och lärling på industritekniska programmet. De diskuterade vilka utmaningar och möjligheter som finns med att vara lärling och hur en lärlingsanställning kan vara ett sätt att säkra framtidens kompetens.
Under alla mässans dagar passade vår VD, Henrik Dahlström, på att träffa några av våra medlemmar som ställde ut på mässan. Det var givande och trevliga samtal och en viktig arena för att prata mer om hur Handelskammaren jobbar med kompetensförsörjning.
Sammanfattning
Dessa dagar var fyllda med givande samtal och flera nya kontakter. Vi tar med oss massor av idéer och engagemang för att fortsätta arbetet med kompetensförsörjning inom industrin. Tack till alla som deltog och bidrog med sina kloka tankar och inspirerande samtal. Vi ser fram emot att fortsätta denna resa tillsammans!