Handelskammaren träffade Samuel Bergström och Jeanette Fransén från FC-gruppen för att ta del av deras upplevelser av att ha lärlingar i restaurangbranschen.
FC-gruppen är ett familjeföretag som driver sju anläggningar och utgår från Jönköping. De verkar inom catering, event, restauranger och konferenser. Dessutom driver de FC Event, FC Production samt FC Bryggeri. Idag är de ett av Sveriges största cateringföretag.
Samarbetet mellan företaget och skolan – nyckeln till en lyckad lärlingsanställning
Enligt Samuel grundas en lyckad lärlingsanställning i samarbetet mellan skolan och det aktuella företaget. FC-gruppen har ett tätt samarbete med skolan och de gör ofta upp en plan tillsammans för att kunna utbilda lärlingen på bästa möjliga sätt. Det viktigt för företagen att vara införstådd i lärlingens förkunskaper redan från start. På så sätt ställs inte för höga krav på lärlingen i början.
– Dialogen med skolan är A och O, vi vill ha ett djupare samarbete med skolan för att möjliggöra att lärlingen ska fortsätta och utvecklas framåt. För jag tror alla gynnas av det, säger Samuel.
Restaurangbranschen är en säkrad framtid
Idag är restaurangbranschen väldigt olik hur den var förr. Något som enligt Samuel borde bli bättre förmedlat till både vårdnadshavare och studie- och yrkesvägledare eftersom de har en stor påverkan gällande de ungas gymnasieval. Inom restaurangbranschen kommer det alltid finnas behov av folk. Både Samuel och Jeanette betonar att restaurangbranschen är en säkrad framtid och att man som utbildad kock är väldigt flexibel och kan få jobb världen över.
– Man kan inte automatisera bort en kock, understryker Samuel.
– Praktik är ett bra sätt att visa upp branschen. Genom att ta emot praktikanter och lärlingar har man som företag en stor möjlighet att hitta nästa guldkorn i gänget, tillägger Jeanette.
Som lärling får du en djup insyn i verksamheten och en inblick i hur din framtid kan se ut
Sebastian går 3:e året på Bäckadal lärling och befinner sig nu som lärling hos FC-gruppen. Anledningen till att han valde lärling grundar sig i att han hellre ville se och lära än att sitta i skolbänken och läsa om yrket. Sebastian berättar att man som lärling lär sig väldigt mycket och får en djup insyn i hur framtiden kan komma att se ut. För att klara av lärlingstiden och skolan samtidigt är det viktigt att planera sin tid.
– Lite stressigt kan det bli, men det är bara att jobba på, säger han.
Nyfiken på Lärlingsanställning?
Läs mer om projektet på vår hemsida!
Julia Lundqvist
Praktikant Handelskammaren Jönköpings län
julia.lundqvist@handelskammarenjonkoping.se