Den 1 juni anpassades restriktionerna i ett första steg då smittspridningen i landet har börjat minska. Men covid-19-pandemin är långt ifrån över och det krävs att vi alla håller i och håller ut ett tag till. Vi vill med detta utskick sammanfatta vad som gäller för arbetsplatser från den 1 juni.
Detta utskick har gjorts av Länsstyrelsen i Jönköpings län och Region Jönköpings län i samverkan med Svenskt Näringsliv, Företagarna och Handelskammaren Jönköpings län.
TIPS!
Checklista #1: om möjliga åtgärder
Förebyggande
- Skapa förutsättningar och en kultur där det är accepterat och naturligt att stanna hemma även om man bara har lindriga symtom (arbeta på distans eller sjukskrivning). Råd och viktiga saker som alla kan göra.
- Den som får symtom på arbetet ska genast kunna avbryta och gå hem.
- Sträva efter att personalen inte går mellan olika enheter eller verksamheter.
- Skapa förutsättningar för fysisk distansering i personalutrymmen.
- Skapa förutsättningar för god handhygien.
- Förutsättningar för att helt eller delvis arbeta hemifrån.
- Förutsättningar för riskgrupper att få anpassade arbetsuppgifter.
- Distansarbete efter utlandsresa/inlandsresa. Det kan vara värdefullt om det är möjligt att jobba hemifrån ett par veckor.
Om ett utbrott sker
- För förteckning över vilka som arbetat ihop, deltagarlistor vid möten etcetera
- Vilorum där en sjuk kan vänta på att bli hämtad hem.
- Evakueringsboende för personal som ej kan åka hem.
- Eventuellt skyddsutrustning för någon kollega/företagshälsovård.
- Stäng gemensamma utrymmen tillfälligt.
- Distansarbete, handtvätt, ökad städning mm.
- Mycket sällan aktuellt med provtagning av symtomfria. Det görs på äldreboenden av både boende och personal. I övrigt görs det enbart vid symtom.
- Kräv tydligt att alla med minsta symtom stannar hemma och uppmana personen att gå och testa sig.
Checklista #2
Checklista från svenska myndigheter.
Du som bedriver en verksamhet är ansvarig för att anpassa den så att du, dina medarbetare, besökare och kunder kan följa myndigheternas riktlinjer och råd. Tänk på följande:
- Gör en riskbedömning och ta fram åtgärder för att minska risken för smittspridning.
- Ta fram instruktioner och rutiner samt utbilda din personal därefter.
- Informera besökare och kunder om vad som gäller.
- Se till att det inte uppstår trängsel.
- Se till att det finns möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller tillhandahåll handsprit.
- Säkerställ en lämplig nivå på städning av ytor och utrymmen som nyttjas mycket.
Sammanställd information:
> Brev till arbetsgivare inför sommaren
För Region Jönköpings län: Information om coronaviruset