I regeringens budgetproposition presenteras flera förslag för att minska arbetslösheten genom satsningar på olika typer av utbildningsinsatser. Riktade utbildningsinsatser inom yrkesutbildning stärker såväl företagens konkurrenskraft som ökar möjligheterna för flera att få arbete inom bristyrken, kommenterar Handelskammarens Anna Zedig, projektledare inom kompetensförsörjning.
Trots att inflationen är under kontroll befinner sig Sverige i en lågkonjunktur med en fortsatt stigande arbetslöshet. Den svenska arbetsmarknaden präglas sedan länge av en bristande matchning där många går arbetslösa samtidigt som arbetsgivare letar efter kompetens. I regeringens budgetproposition för 2025 presenteras flera satsningar för att vända utvecklingen:
- 11 000 fler platser inom yrkesutbildningar för vuxna
- Stärkt stöd till personer långt från arbetsmarknaden
- Förbättrat stöd för återgång i arbete efter sjukskrivning
- Skattelättnader för att underlätta företagande och öka incitamenten att arbeta
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson är tydlig med att utbildning är en viktig komponent för att lösa problemet och man kommer från regeringshåll att lägga mycket stort fokus på utbildning och framför allt yrkesutbildning. Under 2025 finns 120 000 platser inom yrkesutbildning på vuxenutbildningsnivå och inom Yrkeshögskolan. Ett stort fokus läggs på yrkesutbildning som leder till yrkesroller inom bristyrken.
— Vi välkomnar regeringens satsning på yrkesutbildningar inom bristyrken. Det stärker både företagens konkurrenskraft och möjligheterna för fler att få arbete i områden där efterfrågan är hög. Genom att rikta resurser till kompetenser som behövs mest skapar vi en mer hållbar arbetsmarknad som bättre möter näringslivets behov, säger Anna Zedig, projektledare inom kompetensförsörjning på Handelskammaren i Jönköpings län.