Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Ida Jergell: ”Fler styrelser borde nyttja unga talanger med utifrånperspektiv”
28 maj, 2020

Ida Jergell: ”Fler styrelser borde nyttja unga talanger med utifrånperspektiv”

När Årets unga styrelsetalang 2019 skulle utses tidigare i år fanns många nominerade kandidater att välja bland. Till slut var det egenföretagaren Ida Jergell som tog hem utmärkelsen. Priset bestod av en styrelseutbildning hos StyrelseAkademien och en styrelseplats som adjungerad ledamot i Handelskammarens styrelse under ett år. För Ida var utmärkelsen lika oväntad som uppskattad – och för juryn var hon precis den kandidat som styrelsen efterfrågade.

Efter en framgångsrik karriär tog Ida steget att starta det nytänkande rekryteringsföretaget addPeople tillsammans med sin partner Christine Mannerstråle.

I en traditionell bransch med många stora konkurrenter, inspirerar Ida med sitt moderna ledarskap. Frihet, balans och ett öppet klimat som ser till individens styrkor och möjligheter står i fokus framför ett mer traditionellt och styrande chefskap. Om Ida får beskriva sig själv är hon en målfokuserad och kreativ person – med extremt dåligt tålamod. Kreativiteten tar sig uttryck både i det privata och i hennes yrkesroll.

Ida Jergell, rekryterare och medgrundare till addPeople. Utsedd till Årets unga styrelsetalang 2019.

– Kreativiteten är något som präglar mitt ledarskap. Jag får utlopp för min kreativa ådra i vårt koncept på addPeople under varje måndagsmöte tar vi till exempel tio minuter för att spåna kreativa idéer. Det är viktigt att avsätta tid för just kreativt tänkande, och framför allt att göra det som ett team tillsammans. Annars står vi ju och trampar och gör samma sak. Vi vill hela tiden utveckla vårt koncept och utmana branschen, säger Ida.

Ida beskriver att hon blev otroligt glad och förvånad över att höra att någon först och främst hade nominerat henne till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna.

– Jag blev så himla glad! Jag minns att jag satt på Olgas Café när det plingade till och jag fick mejlet. Jag var så glad att någon hade tagit sig tiden att nominera mig, för jag hade verkligen ingen tanke på att jag kunde vinna. Det är ett fantastiskt initiativ som jag är så glad att få vara en del av.

Framgångsrikt ledarskap handlar inte om att ta mest plats

När vi pratar om vad en ledarförebild är för Ida berättar hon att en bra ledare inte alltid måste ta mest plats. Kanske är det snarare tvärtom – att en ledare ibland behöver hålla sig i bakgrunden för att andra ska blomma.

– Att vara en bra ledare är en person som inte behöver tycka till om allting. När du har ett team som du vill få ut maximalt av handlar det inte om vad jag som ledare tycker, utan att varje individ ska få tillföra det som de är bäst på. Jag håller mig i stället lite i bakgrunden för att sedan bolla idéer och analysera tillsammans. En viktig del av ledarskap handlar om att skapa delaktighet och att ha ett genomgående ”vi-tänk”. Ett stort hjärta i det man gör är såklart också jätteviktigt.

Våga göra – och våga göra fel!

För att inspirera andra uppmanar Ida, särskilt unga personer, att våga – och att våga göra fel.

– Du måste våga testa. Oavsett om du är mer kreativt lagd eller målinriktad och strategisk, så är alltid mitt råd att testa. Vad är det värsta som kan hända? Den taktiken anser jag att man kommer långt med. Sedan tror jag framför allt att man måste våga göra fel, för jag är säker på att det är många därute som skulle kunna våga mer och tro på sig själva. Bara kör!

Rivstartade styrelsearbetet två veckor efter utmärkelsen

Att vinna Årets unga styrelsetalang 2019 var inget Ida hade förväntat sig, men hon uttrycker en stor glädje över utmärkelsen som innebär att hon får vara med och följa Handelskammarens styrelsearbete under ett års tid.

– För mig personligen är det en nyttig erfarenhet som kan leda till något annat inom styrelsearbete i framtiden. Framför allt blir det tydligt och konkret vad styrelsearbete innebär i praktiken. Jag brinner ju för det som diskuteras i styrelserummen och det är verkligen något som jag vill jobba vidare med.

Redan två veckor efter att hon fått utmärkelsen tog Ida plats som adjungerad ledamot i Handelskammarens styrelse.

– I dessa tider har jag mer eller mindre blivit inkastad i det. Just nu träffas vi väldigt regelbundet, ibland nästan varje vecka, vilket är extremt lärorikt för mig. Jag får verkligen lära känna personerna i styrelsen, och får chansen att sätta mig in i arbetet på ett väldigt konkret sätt. Under pandemin är det en spännande och speciell tid att få sitta med i en styrelse. HR-frågan och digitalisering känns mycket relevant, särskilt i dessa tider och där tror jag att jag verkligen kan bidra.

Ida tror att hon kommer få ut mycket av att sitta med i en styrelse och betonar vikten av att få ta del av det praktiska arbetet som en styrelse gör.

Dels är det ett nytt nätverk för mig, dels hoppas jag kunna bidra med något som kan ge resultat för andra. Till exempel min erfarenhet av att ha tagit en tydligare position på marknaden med addPeople. Sedan hoppas jag få erfarenheter som jag kan ta med mig vidare i mitt arbete – att få se det praktiska är en väldigt värdefull erfarenhet för mig.

Styrelser borde avsätta plats för unga som är ”up and coming”

Idas råd till den som är nyfiken på styrelsearbete är att marknadsföra sig själv och sitt eget varumärke, men också se till att synas i rätt forum. Hon uttrycker även en avsaknad av initiativ för att få in fler unga talanger till styrelser och föreslår fler traineeplatser för unga.

– Först och främst tycker jag att det borde finnas fler traineeplatser för yngre personer. Styrelser borde avsätta plats för unga som är ”up and coming”. Det skulle vara aktuellt – och relevant! – för företag att erbjuda. För individen handlar det om att exponera sitt eget varumärke i rätt forum. Du kommer långt på att ”branda” dig själv och ditt personliga varumärke i sociala kanaler, för att nämna ett exempel. Men, jag tror också att du ska vara ödmjuk för att det kan ta lite tid att lära dig själva styrelsearbetet.

– För mig har det funnits ett intresse av styrelsearbete sedan tidigare. Redan när jag gick en styrelseutbildning för några år sedan visste jag att jag ville arbeta i en styrelse, att få möjlighet att göra skillnad på den nivån. Det har kommit lite i skymundan när jag startade addPeople och därför kommer det helt rätt i tiden för mig nu. Jag hoppas också att jag kommer kunna bidra i andra styrelser i framtiden.

Gemensamma krafter krävs för ett jämställt Jönköpings län

Jönköpings län är bland de sämsta i Sverige när det kommer till jämställdhet inom styrelsearbete. Ida anser att gemensamma krafter behövs för att kunna förändra det och betonar återigen vikten av att få in unga och drivna personer till styrelser.

– Gemensamma krafter behövs, helt klart! Fler företag och organisationer skulle kunna göra mycket mer för att attrahera unga och drivna styrelsetalanger. Ofta efterfrågas erfarenhet, men man borde i stället arbeta för att föryngra och hänga med i den digitala utvecklingen. Därför tycker jag att HR-kunniga borde sitta med i styrelsen och ha den funktionen i bolaget – det finns sällan. Det skulle också bidra till mer jämställda styrelser då HR är en bransch med hög andel kvinnor. 

En styrelse handlar om mer än bara styrning

Ida betonar vikten av styrning, särskilt i den rådande pandemin, men tycker också att man bör se på en styrelse som mer än bara styrning.

– I dessa tider är det viktigare än någonsin med framgångsrikt styrelsearbete. Ingen har ju varit med om det som händer i världen just nu och därför är det viktigt att jobba över branschgränserna och byta erfarenheter styrelser emellan. Det är också viktigt att det finns en trygghet och stabilitet i ledningen för att medarbetarna ska känna sig trygga. Man behöver ha ett tydligt utvecklingsfokus i ett styrelsearbete genom föryngring och digitalisering, men även se på styrelsen som mer än bara styrning. Inte minst för att kunna hänga med i samhällsutvecklingen och det tror jag är avgörande för framtiden, säger Ida.

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Näringspolitik

Nya stambanor på agendan under Tranåsmässan

Under Tranåsmässan, som arrangerades den 15 september, deltog Handelskammarens näringspolitiska chef Annika Cederfeldt Jiveby i ett panel...

Läs mer
Energiförsörjning

Stödet som annonserats ut är en kortsiktig lösning men det behövs snabbt en långsiktigt hållbar strategi med fokus på näringslivet

I torsdags presenterade regeringen det elprisstöd som planeras betalas ut till såväl privat- som företagskonsumenter i södra Sverige för ...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari