Yrkesutbildningsmyndigheten har godkänt 25 nya utbildningar för yrkeshögskolan i Jönköpings län. 14 av utbildningarna bedrivs på en utbildningsort i länet antingen som en platsbunden utbildningen eller på distans. De nya utbildningarna förbättrar möjligheterna för länets arbetsgivare att möta kommande kompetensbehov.
Inom område Teknik och Tillverkning beviljades flera utbildningar av olika utbildningsanordnare bland annat, Svetsspecialist, Kyl-värmepumpstekniker, Produktionstekniker, Automationsingenjör-robot, Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri, Elektroniktekniker. Dessa utbildningar kommer att bedrivas på flera olika orter i länet. Här kan du läsa mer om vilka utbildningar MYH beviljade.
Yrkeshögskole-utbildningar har en stark koppling till näringslivet och tas fram och utvecklas i nära samarbete med anställande företag. En YH-utbildning är oftare kortare än en högskoleutbildning och innehåller mycket praktik. Att ta emot en praktikant från YH ger företag möjlighet att lära känna en ny talang för att se om man matchar. 91% får jobb inom ett år efter avslutad utbildning.
YH-utbildningar i siffror
- Förra året anordnades 1 170 utbildningar.
- Över 90 000 personer sökte en YH-utbildning förra året. Drygt 32 000 antogs, det vill säga fler än var tredje sökande.
- 91 procent får jobb inom ett år efter att de avslutat sin examen.
- En fjärdedel av YH-utbildningarna utgörs av LIA, Lärande i arbetslivet, som är en kombination av teori och praktik. Över hälften av de studerande får sedan jobb hos något av de företag de varit under LIA-perioden.
- MYH beviljade i januari i år 420 nya ansökningar om att få bedriva YH-utbildningar.
Källa: MYH, Myndigheten för yrkeshögskolan
Hur funkar Yrkeshögskolan?
I filmen förklarar Myndigheten för yrkeshögskolan som står bakom yrkeshogskolan.se hur Yrkeshögskolan fungerar i praktiken.
Vill du veta mer om hur Handelskammaren jobbar med kompetensförsörjning? Kontakta Anna Zedig, projektledare för Yrkestrainee på Handelskammaren Jönköpings län.