Caroline Grahn, Verksamhetschef på Bra Liv Väster Vårdcentral, är en av mentorerna i Omvänt Mentorskap – ett samarbete mellan Handelskammaren och Fagerhult. Hennes adept är Linda Hallgren, innesäljchef på Fagerhult, och så här säger Caroline om mentorskapsprogrammet.
Caroline Grahn var en av de ledarförebilder som kvalificerade sig till listan för Årets unga ledande kvinna 2020.
Beskriv, hur har tiden varit som mentor hittills?
Denna resa som mentor för en senior ledare har varit otroligt utvecklande för mig som person och som ledare! Jag har gett mig själv tid för reflektion och planerande inför/efter för våra träffar. Jag har haft förmånen att utveckla mitt coachande ledarskap och att få insyn i en helt annan verksamhet än vart jag har min erfarenhet ifrån – vilket gett nya insikter men också har vi flera gånger landat i att vi står inför liknande utmaningar oavsett verksamhet i vårt ledarskap!
Vad var dina förväntningar när du gick in i detta?
Mina förväntningar var att se andra organisationer och att få utveckla mitt sätt att coacha och bredda mitt egna ledarskap. Jag hade också en förväntan om att få testa mentorskapet, se och uppleva den sidan. Jag har tidigare haft mentorer själv, men i detta ombyta läge att jag som mindre erfaren chef får förmånen att coacha en senior ledare har varit givande!
Hur är du som mentor? Vad är din styrka?
Jag tror och hoppas att jag har varit inlyssnande, även ifrågasättande och öppen! Delat med mig av mina tankar i olika fall och även bjudit på svårigheter i mitt arbete. Även arbetat systematiskt med ”hemläxor” och uppgifter för Linda att göra tills vi hörs nästa gång. Att vara nyfiken och lyssna är egenskaper som jag hoppats kunna leverera.
Har du några exempel på ämnen som du och Linda har diskuterat?
Vi har diskuterat och pratat om många delar i ett ledarskap. Fokus har varit kommunikation både mot sina anställda men också mot sin chef eller ledningsgrupp. Det kan handla om tankar kring bemötande och utveckling i en grupp och hur förändringsprocesser och olika personligheter gör att vi behöver kommunicera på olika vis. Andra ämnen som vi också har berört är ledning mot olika personligheter samt att leda en grupp kontra leda enskilda medarbetare.
Slutligen, skulle du rekommendera Omvänt Mentorskap till andra?
JA! Verkligen! En sådan otroligt spännande och svår utmaning som har gett så mycket tillbaka! Verkligen givande att få möjligheten att vara mentor på det omvända sättet. Jag hoppas och önskar att fler företag vågar gå i samma spår. Det ger nya perspektiv för oss båda, men också att vi kommer från helt olika världar gör att vi öppnar upp och lyfter ledarskapet och inte fastnar i företagens/organisationens tankar. Jag är övertygad om att den dimensionen också är en viktig del i det omvända mentorskapet!
Om Omvänt mentorskap
Omvänt mentorskap är ett generationsöverbryggande mentorskapsprogram där sex seniora ledare från Fagerhults Belysning har matchats med tidigare deltagare på listan från initiativet Årets unga ledande kvinna. Förhoppningen är att efter projektets slut kunna utöka platserna för fler deltagande organisationer och verksamheter inom länet.