Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Näringslivets nuläge mars 2022
19 april, 2022

Näringslivets nuläge mars 2022

I denna rapport får du ta del av en uppdaterad bild av Jönköpings läns näringsliv och dess påverkan med anledning av Rysslands invadering i Ukraina.

”Kraftigt ökade priser och brist på material har en stor påverkan på många branscher, dock är orderingången god

Den humanitära situation som vi nu ser som en följd av Rysslands krigsförklaring mot Ukraina når höjder som är svåra att ta in. När kriget bröt ut kom signaler om att det kommer bli en långvarig konflikt. Sju veckor in i kriget kan vi konstatera att även om handeln med Ryssland inte är omfattande, 1,4 % export och 1,2 % import, får sanktioner och motsanktioner en stor påverkan på många delar av näringslivet. Det är tydligt att företag som kan inte vill handla med Ryssland, varken direkt eller indirekt. Detta får effekt mot fler råvaror än de som ingår i sanktionerna. Även gällande handeln med Ukraina, 0,3 % export och 0,1 % import, där drabbas företag av brister och ökade kostnader på råvaror och insatsvaror genom en indirekt handel och global marknad.

Handelskammaren Jönköpings län har fått i uppdrag från Regionen, Länsstyrelsen och UD att rapportera om läget för vårt näringsliv och våra företag. Som grund till den här rapporten ligger en enkät som skickats ut till samtliga branscher i Jönköpings län. För att sprida enkäten har Handelskammaren fått god hjälp av kommunernas näringslivschefer. Enkäten var omfattande för att ge en bred och djup lägesbild. Frågorna handlade bland annat om ökade kostnader, påverkan på orderingång, handel med Ryssland och Ukraina samt hinder och möjligheter att anställa flyktingar från Ukraina.

Det är viktigt att vi har ett fortsatt starkt och levande näringsliv, varför rapporter likt denna är angelägna för beslutsfattare.

Fördelning av företagen

154 företag i Jönköpings län har deltagit i studien. Av dessa kan 40 % kopplas till tillverkningsindustrin och 20 % anger att de finns inom tjänstebranschen. Svar har även kommit in från bygg, handel, besöksnäring samt transport och logistik. 25 % av de som svarat har 2–9 anställda, ca 40 % har 10–49 anställda och närmre 20 % anger att de har 50–249 anställda. Samtliga kommuner i Jönköpings län finns representerade i svaren med en tonvikt på Värnamo, Nässjö, Vetlanda och Jönköpings kommuner.

RAPPORT

>> 20220419_RAPPORT_Näringslivets nuläge mars 2022

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Nyheter

Ümit Dilek, ny nätverksledare för Handelskammarens nya satsning

Möt vår nya nätverksledare för Exportnätverket. Driven, engagerad och nyfiken – så beskriver Ümit Dilek sig själv. Till vardags arbetar h...

Läs mer
Näringspolitik

Järnvägsministerns besked till länets näringsliv: Beslut om ny stambana är möjligt inom två år

”Ny stambana behövs, se till att få spaden i jorden så snart som möjligt”. Så löd budskapet från länets näringsliv som träffade infrastr...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari