Inför presidentvalet i USA den 3e november träffade vi Scott Hacker, Professor inom Nationalekonomi vid Jönköping International Business School (JIBS). Vi diskuterade hur den globala handeln och ekonomin skulle kunna komma att påverkas i form av bland annat handelsavtal, policys, relationer med EU samt Brexit – beroende på valets utgång.
Scotts forskningsområden är bland andra regional ekonomi och handelsteori. Han tog sin PhD vid University of California Berkeley och sedan 1996 är han verksam vid JIBS. Samtalet med Scott präglades till stor del av att diskutera Donald Trumps tid vid presidentposten – hur den har genomsyrats av handelskonflikter med ett flertal länder och regioner, däribland Kina och EU. Målet har ständigt varit att stimulera den inhemska produktionen och ekonomin – allt i syfte för att gynna USA.
Om Joe Biden vinner valet ser inte Scott att det skulle bli en omedelbar skillnad, utan att det snarare skulle ta upp emot några år innan världen ser effekter gällande handelsavtal. Det tar tid att ändra policys – och ännu längre tid för dem att slå igenom. Dock ser han att Biden är mycket mer benägen att återupprätta relationer med EU och Biden ser även att ett globalt samarbete är nödvändigt för den amerikanska tillväxten på ett helt annat sätt än Trump.
Vad gäller Brexit har Trump däremot visat mycket god vilja att samarbeta med Storbritannien. Scott resonerar kring att det skulle kunna innebära att, vid ett omval, kommer Trump att arbeta för att separera Storbritannien ytterligare från EU.
”If one is just talking about trade, whatever expands the US economy is good for countries that exports to it”
Under sin tid som president har Trump lämnat Parisavtalet och det är allmänt känt att han inte är en förespråkare av hållbarhetsarbete. Scott återkommer under vårt samtal till skillnaden i Bidens förhållningssätt till hållbarhetsfrågor och att Biden som president kommer driva utvecklingen mot att minska fossila bränslen till förmån för förnybar energi. Om Biden vinner skulle det eventuellt inte ge samma snabba tillväxt för ekonomin. Däremot sett till ett globalt miljöperspektiv är han definitivt den bättre kandidaten. Scott tror även att Biden skulle arbeta för att återigen ingå i Parisavtalet.
”Biden might not be as stimulating to the US economy as Trump, but if the economy grows, is it growing in the right way?”
När vi diskuterar kring hur utgången av presidentvalet kommer påverka den globala ekonomin och handeln, då ser dock Scott att den pågående pandemin har en mycket större inverkan än vem som vinner valet. Han nämner dessutom att det inte är sällan som presidenter tillskrivs en orimligt hög påverkansmöjlighet gällande ekonomin. Som Scott beskriver det så tycks ekonomin leva ett eget liv där den i stället påverkas av faktorer som teknologisk utveckling, förändringar i världen och som nu – en pandemi.
“The corona virus, this pandemic, is probably a bigger issue than who is winning the election. If we do get a quick solution to the virus, the pandemic won’t be as problematic as we expected it to be.”
Vid frågan om vem han tror kommer vinna valet ler Scott och säger Biden. Vid min fråga om varför svarar han att undersökningar säger så. Samtidigt har vi valet 2016 i minnet. USA stod redo för sin första kvinnliga president enligt alla mätningar, men Donald Trump stod som segrare. Nästa vecka, då vet vi!